Hayvan Barınaklarında Çevre Denetimi

Sepete Ekle
Fiyat : 20,00 TL
Yazar : Prof. Dr. Yılmaz Yıldız
Arş. Gör. Cengiz Karaca
Yrd. Doç. Dr. Metin Dağtekin
ISPN : 978-975-8377-75-6
Boyut : 15.5x21.5
Sayfa : 256
Kağıt : 1. Hamur
Baskı : Siyah Beyaz / Mayıs 2010
Kod No : 293

İçindekileri

1. PSİKROMETRİ
1.1. Giriş
1.2. Kuru ve Nemli Havanın Bileşimi
1.3. Nemli Havanın Psikrometrik Özellikleri
1.3.1. Kuru Termometre Sıcaklığı (tk) (°C)
1.3.2. Yaş Termometre Sıcaklığı (ty) (°C)
1.3.3. Çiğ Oluşum Sıcaklığı (tç) (°C)
1.3.4. Nem Oranı (W) (kg nem/kg kr hv)
1.3.5. Özgül Nem (dm) (kg nem/nemli hv)
1.3.6. Mutlak Nem (dv) (kg nem/m3 nemli hv)
1.3.7. Nemli Havanın Yoğunluğu (r)
          (kg nemli hv/m3 nemli hv)
1.3.8. Özgül Hacim (v) (m3 nemli hv/kg kr hv)
1.3.9. Kuru Hava ve Su Buharının
          Mol Kesirleri (Xa; Xw)
1.3.10. Doyma Derecesi (m) (%)
1.3.11. Bağıl Nem (j) (%)
1.3.12. Duyulur Isı (Qd) (kJ)
1.3.13. Gizli Isı (Qg) (kJ)
1.3.14. Özgül Entalpi (h) (kJ/kg kr hv)
1.4. İdeal Gaz Eşitliklerinden Yararlanılarak
       Nemli Havanın Bazı Özelliklerinin
       Hesaplanması
1.5. Nemli Hava İşlemleri
1.5.1. Duyulur Isı Ekleme (Isıtma)
1.5.2. Duyulur Isı Çekme (Soğutma)
1.5.3. Evaporatif Soğutma
          (Adiyabatik Doyurma)
1.5.4. Soğutma ve Nem Çekme
1.5.5. Isıtma ve Nemlendirme
1.5.6. Nemli İki Farklı Havanın
          Adiyabatik Karışımı
1.6. Psikrometrik Diyagramın Özellikleri
1.6.1. Psikrometrik Diyagramın Kullanımı
          ve Bazı Temel Hesaplamalar
1.6.2. İki Özelliği Bilinen Nemli Havanın
          Diğer Özelliklerinin Belirlenmesi
1.6.3. Nemli Hava İşlemleri
1.6.3.1. Duyulur Isı Ekleme (Isıtma)
1.6.3.2. Duyulur Isı Çekme (Soğutma)
1.6.3.3. Evaporatif (Adiyabatik) Soğutma
1.6.3.4. Soğutma ve Nem Çekme
1.6.3.5. Isıtma ve Nemlendirme
1.6.3.6. Adiyabatik Karışım
1.6.3.7. Birleştirilmiş işlemler

2. ISI TRANSFERİNDE
    TEMEL EŞİTLİKLER

2.1. Giriş
2.2. Isı Transferinde Temel Kavramlar
2.3. Kondüksiyonla Isı Transferi
2.3.1. Sürekli Rejimde Tek Boyutlu
          Kondüksiyonla Isı Transferi
2.3.1.1. Düzlem Cisimlerde
             Kondüksiyonla Isı Transferi
2.3.1.2. Silindirik Cisimlerde
             Kondüksiyonla Isı Transferi
2.3.1.3. Küresel Cisimlerde
            Kondüksiyonla Isı Transferi
2.4. Konveksiyonla Isı Transferi
2.4.1. Zorlanmış Konveksiyonla
          Isı Transferi
2.4.1.1. Plaka Üzerinde Laminer Akışta
             Hız ve Isıl Sınır Tabakaları
2.4.1.2. Plaka Üzerinde Laminer Akışta
             Sürtünme ve Isı Transfer Katsayıları
2.4.1.3. Colburn Andırımı
2.4.1.4. Plaka Üzerinde Türbülans Akışta
             Sürtünme ve Isı Transfer Katsayıları
2.4.1.5. Daire Kesitli Kanallarda
             Tam Gelişmiş Laminer Akışta Hız
              ve Isıl Sınır Tabakaları
2.4.1.6. Daire Kesitli Kanallarda
             Ortalama Karışım Sıcaklığı ve
             Isı Transfer Katsayısı
2.4.1.7. Daire Kesitli Kanallarda Tam Gelişmiş
             Türbülans Akışta Isı
              Transfer Katsayısı
2.4.2. Doğal Konveksiyonla Isı Transferi
2.4.2.1. Doğal Konveksiyonla Isı Transferi
             İçin Ampirik Yaklaşımlar
2.4.2.2. Düşey Düzlem Cisimlerde
             Doğal Konveksiyonla Isı Transferi
2.4.2.3. Yatay Düzlem Cisimlerde Doğal
             Konveksiyonla Isı Transferi
2.4.2.4. Düşey Silindirik Cisimlerde Doğal
             Konveksiyonla Isı Transferi
2.4.2.5. Yatay Silindirik Cisimlerde Doğal
             Konveksiyonla Isı Transferi 
2.4.3. Doğal Konveksiyonla Isı
          Transferinde Diğer Eş-ilişkiler
2.5. Birleşik (Kondüksiyon/Konveksiyon)
       Isı Transferi
2.5.1. Aralarında Düzlem Cisim Bulunan
         Akışkanlar Arasında Birleşik Isı Transferi
2.5.2. Aralarında Silindirik Cisim Bulunan
          Akışkanlar Arasında Birleşik Isı Transferi
2.5.3. Aralarında Küresel Cisim Bulunan
         Akışkanlar Arasında Birleşik Isı Transferi
3. HAYVAN-ÇEVRE ETKİLEŞİMİ
3.1. Giriş
3.2. Hayvanlarda Enerji Dengesi
3.3. Hayvanlarda Enerji Metabolizması
3.4. Hayvan-Çevre Arası Isı Transferi
3.4.1. Duyulur Isı Transferi
3.4.1.1. Radyasyonla Duyulur Isı Transferi
3.4.1.2. Konveksiyonla Duyulur Isı Transferi
3.4.1.3. Solunumla Duyulur Isı Transferi
3.4.1.4. Kondüksiyonla Duyulur Isı Transferi

3.4.2. Gizli (Evaporatif) Isı Transferi
3.4.2.1. Pasif Diffizyonla Gizli Isı Transferi
3.4.2.2. Aktif Diffüzyonla Gizli Isı Transferi
3.4.2.3. Solunumla Gizli Isı Transferi
3.5. Çevre Etmenleri ve
       Hayvanlar Üzerine Etkileri
3.5.1. Ortam Sıcaklığının
          Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.2. Hava Bağıl Neminin
          Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.3. Hava Hızının (Hareketinin)
         Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.4. Toz ve Gazların Hayvanlar
          Üzerine Etkisi
3.5.4.1. Karbondioksit Gazının
             Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.4.2. Metan Gazının Hayvanlar
             Üzerine Etkisi
3.5.4.3. Hidrojen Sülfür Gazının
             Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.4.4. Amonyak Gazının
            Hayvanlar Üzerine Etkisi
3.5.4.5. Tozun Hayvanlar Üzerine Etkisi

4. HAYVAN BARINAKLARINDA
    HAVALANDIRMA

4.1. Giriş
4.2. Doğal Havalandırma
4.2.1. Doğal Havalandırma Debisinin
          Belirlenmesi
4.2.1.1. Rüzgâr Etkili Havalandırma Debisinin
             Belirlenmesi
4.2.1.2. Sıcaklık Etkili Havalandırma
            Debisinin Belirlenmesi
4.2.1.3. Rüzgar/Sıcaklık Farkının Birlikte
             Etkisine Bağlı Havalandırma Debisinin
             Belirlenmesi
4.3. Yapay (Mekanik) Havalandırma
4.3.1. Yapay Havalandırma Debisinin
         Belirlenmesi
4.3.1.1. Duyulur Isı Denge Eşitliğine
            Göre Havalandırma
            Debisinin Belirlenmesi
4.3.1.2. Madde Denge Eşitliğine Göre
            Havalandırma Debisinin
            Belirlenmesi

5. HAYVAN BARINAKLARINDA
    ISITMA ve SERİNLETME
5.1. Giriş
5.2. Isıtma
5.3. Serinletme
5.3.1. Evaporatif Serinletme Teorisi
5.3.2. Evaporatif Serinletme Sistemleri
5.3.3. Pedli Evaporatif Serinletme
          Sistemlerinin Tasarım Özellikleri
5.3.3.1. Ped Materyali
5.3.3.2. Pedlerin Konumlandırılması
5.3.3.3. Ped Yüzey Alanı Ped Kalınlığı
             ve Yoğunluğu
5.3.3.4. Hava Hızı
5.3.3.5. Su Akış Debisi
5.3.3.6. Su Deposu
5.3.3.7. Sistemin Bakım ve Çalıştırılması

6. HAYVAN BARINAKLARINDA
    AYDINLATMA PLANLAMASI

6.1. Giriş
6.2. Işığın Tanımı
6.3. Aydınlatma İle İlgili Temel Kavramlar
6.4. Elektriksel Işık Kaynakları
6.5. Yansıtaçlar
6.6. Hayvan Barınaklarında
       Elektriksel Aydınlatma Hesaplamaları
6.7. Hayvan Barınaklarında
       Aydınlatma Uygulamaları
6.7.1. Sığır Yetiştiriciliğinde
          Aydınlatma Uygulamaları
6.7.2. Tavuk Yetiştiriciliğinde
          Aydınlatma Uygulamaları
6.7.2.1. Yumurta Tavukçuluğunda
             Aydınlatma Uygulamaları
6.7.2.2. Et Tavukçuluğunda
            Aydınlatma Uygulamaları