• Beyaz Şapkalı Mantar Yetiştiriciliği

Beyaz Şapkalı Mantar Yetiştiriciliği

Kategori

Baskı : Renkli / Şubat 2020 / Avrupa Kuşe

Sayfa : 151

Boyut : 15,5 cm x 21,5 cm

ISPN : 978-975-8377-43-5

Yazar : Prof. Dr. Bülent Yaşar

70,00 ₺ 80,00 ₺

İÇİNDEKİLER

MANTAR NEDİR?. 1

Mantarın sistematiği. 2

MANTARIN FAYDALARI. 3

MANTARIN BESİN DEĞERİ. 3

MODERN MANTAR YETİŞTİRME YERİNİN ÖZELLİKLERİ. 4

İşletmelerde karşılaşılan sorunlar 5

MODERN MANTAR İŞLETMESİNİN BÖLÜMLERİ. 5

KOMPOST HAZIRLAMA PLATFORMU VE SİSTEMLERİ. 5

Klasik (Yığın yapma) sistemi 6

Bunker (Bölme) sistemi 7

PASTÖRİZASYON ODASI. 9

YETİŞTİRME (ÜRETİM) ODALARI. 10

Üretim ranzalarının özellikleri 13

MANTAR YETİŞTİRME TEKNİĞİ. 16

KOMPOSTUN YAPIMINDA KULLANILAN MADDELER.. 17

1. AT GÜBRESİ KULLANMA.. 17

2. SENTETİK KOMPOST HAZIRLAMA.. 17

Saman. 18

Tavuk gübresi 20

Diğer azot kaynakları 21

Su. 24

Alçı 24

SENTETİK KOMPOST HAZIRLAMA AŞAMALARI. 25

I. FAZ (FERMENTASYON) AŞAMASI. 25

A) ÖN ISLATMA SÜRECİ. 25

B) KARAMELİZASYON SÜRECİ. 30

BÖLMELERİN (BUNKER) DOLDURULMASI 31

AKTARMA İŞLEMLERİ 33

Bunker’lar boşaltıldığında kompost muayenesi 35

II. Faza hazırlık. 37

I. FERMENTASYONUN BİYOLOJİK YÖNÜ.. 37

II. FERMENTASYON AŞAMASI (PASTÖRİZASYON) 42

Pastörizasyon odalarının (tünellerinin) özellikleri 43

II. FERMENTASYONUN AŞAMA VE KOŞULLARI 46

1. Sıcaklığın dengelenmesi 46

2. Birinci şartlandırma (Klimatizasyon) 47

3. Kompost sıcaklığını pastörizasyon sıcaklığına yükseltme. 48

4. Kompost pastörizasyonu. 48

5. Kompostun soğutulması 51

6. İkinci şartlandırma (Klimatizasyon) 51

7. Kompostun misel ekimi için soğutulması 52

II. FERMENTASYONUN BİYOLOJİK YÖNÜ.. 53

TOHUMLUK MİSELLERİN EKİMİ (AŞILAMA) 55

MANTARIN EKOLOJİK İSTEKLERİ. 57

SICAKLIK.. 57

NEM.. .. 59

HAVALANDIRMA.. 61

SİRKÜLASYON (HAVANIN DOLAŞIMI) 67

SULAMA.. 70

MANTARIN ÜRETİM AŞAMALARI. 74

ÖN GELİŞME DÖNEMİ (KULUÇKA) 74

Kompostun düzleştirilmesi (Tokmaklama) 81

ÖRTÜ TOPRAĞI DÖNEMİ. 82

Örtü Toprağının Dezenfeksiyonu. 88

a) Formaldehit ile Dezenfeksiyonu. 88

b) Buharlı Dezenfeksiyon. 89

Örtü Toprağının Serilmesi 90

Örtü Toprağına Kompost İlave Etme. 92

Tırmıklama. 92

ÖRTÜ TOPRAĞI DÖNEMİNDEKİ İKLİM İSTEKLERİ. 96

SICAKLIK.. 96

SULAMA.. 97

HAVALANDIRMA.. 99

Soğutma (taze hava verme) 100

KÜÇÜK ŞAPKA OLUŞUMU (PİNLEŞME, PRİMORDİUM) DÖNEMİ. 101

PİNLEŞME DÖNEMİNDEKİ İKLİM İSTEKLERİ. 101

SICAKLIK.. 101

HAVALANDIRMA.. 102

SULAMA.. 102

FLAŞLARDAKİ İKLİM İSTEKLERİ. 106

I. FLAŞTAKİ İKLİM İSTEKLERİ. 106

Öncü Pinler 107

Mantarları Sulama. 107

1) Flaştan sonra sulama. 108

2) Flaş aralarında sulama. 108

II. FLAŞTAKİ İKLİM İSTEKLERİ. 109

III. FLAŞTAKİ İKLİM İSTEKLERİ. 109

HASAT DÖNEMİ. 110

HASAT SIRASINDAKİ İKLİM İSTEKLERİ. 111

SICAKLIK.. 111

SULAMA.. 112

HAVALANDIRMA.. 113

NEMLENDİRME. 116

MANTAR TOPLAMA.. 117

Mantar toplama tekniği 119

Doğru ayakta durma yüksekliği 123

Mantar toplamada yapılan bazı yanlışlıklar 124

Hasat sonrası kalite. 127

FLAŞ ARALARINDA YASTIKLARIN BAKIMI 128

ÜRETİM ODALARININ BOŞALTILMASI VE DEZENFEKSİYONU.. 129

ÜRETİM PLÂNININ HAZIRLANMASI 131

İŞGÜCÜ KULLANIMI 132

HASAT VE PAZARA HAZIRLAMA.. 133

MANTARLARIN SINIFLANDIRILMASI 134

Pazara göre sınıflandırma. 134

Boyuta göre sınıflandırma. 135

PAKETLEME. 137

MANTARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 138

KURUTMA.. 139

KONSERVE. 140

MANTAR ÜRETİMİNDEKİ ÖNEMLİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  143

Misel ön gelişme dönemindeki önemli sorunlar ve çözüm önerileri 144

Örtü toprağı dönemindeki önemli sorunlar ve çözüm önerileri 146

Mantar taslağı oluşum dönemindeki önemli sorunlar ve çözüm önerileri 149

Hasat dönemindeki önemli sorunlar ve çözüm önerileri 151

Yorumlar

Yorum Yazın:

 
 

İlgi Gören Ürünler