Fertigasyon
GİRİŞ
1.1 Tanımlar
1.2 Fertigasyon Uygulamaları
1.3 Fertigasyonun Üstünlükleri
1.4 Fertigasyonun Kısıtları
BÖLÜM 2
BİTKİLERİN BESİN ELEMENTLERİ GEREKSİNİMİ
ve TÜKETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER
2.1 Besin Elementleri Konsantrasyonu
ve Bitkilerce Alınımı Arasındaki ilişkiler
2.2 Çeşitli Bitkilerde Azot, Fosfor ve
Potasyum Tüketim Miktarı
BÖLÜM 3
FERTİGASYONDA TOPRAK ve SULAMA SUYUNUN
BAZI ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
3.1 Katyon Değişim Kapasitesi (KDK)
3.2 Katyon-Anyon Dengesi
3.3 pH
3.4 Su Kalitesi ve Tuzluluk
3.4.1 Tuzluluk ve Sulama Suyu Miktarı
3.4.2 Sodyum Absorsiyon Oranı (SAR)
Tuzluluk ve SAR Arasındaki İlişkiden
Yararlanarak İstenen EC’de
Sulama Suyunun Hazırlanması
3.4.3 Tuzluluk ve Gübre İlişkisi
BÖLÜM 4
DAMLA SULAMA ve FERTİGASYONDA ISLATILAN TOPRAK HACMİ
4.1 Islatma Alanı Yüzdesi
4.2 Islatma Alanı ve Fertigasyon
4.3 Islatılan Toprak Hacmi Boyutları ve Damlatıcı Debi İlişkisi
BÖLÜM 5
FERTİGASYONDA BİTKİ BESİN ELEMENTLERİ ve GÜBRELER
5.1 Bitki Besin Elementleri
5.1.1 Azot
5.1.2 Fosfor
5.1.3 Potasyum
5.1.4 Kalsiyum
5.1.5 Kükürt
5.1.6 Mikro Elementler
5.2 Toprakta Bitki Besin Elementlerinin Düzeyi
5.3 Bitkilerde Besin Elementlerinin Düzeyi
5.4 Gübreler ve Çözünürlükleri
5.5 Gübrelerin Birbiri ile Uyumu
5.6 Gübreleme Programı ve
Gübre Gereksiniminin Hesaplanması
5.6.1 Düzeltme Faktörü
5.6.2 Gübre Gereksinimi Örnek Hesaplama
BÖLÜM 6
FERTİGASYONDA GÜBRE UYGULAMA YÖNTEMLERİ
6.1 Fertigasyon Uygulama Yöntemleri
6.1.1 Gübre Konsantrasyonunun
Zamanla Azaltılması
6.1.2 Gübre Konsantrasyonunun
Sabit Düzeyde Uygulanması
6.1.3 Gübrenin Sabit ve Aralıklı Olarak
Sabit Konsantrasyonda Uygulanması
6.2 Fertigasyon Uygulama Yöntemleri ile
İlgili Çalışmalar
BÖLÜM 7
FERTİGASYONDA GÜBRE UYGULAMA SİSTEMLERİ
7.1 Gübre Uygulama Sistemleri
7.1.1 Bypass (Basınç Farklılığı) Sistemleri
7.1.2 Venturi (Vakum) Sistemi
7.1.3 Harici Pompalar
7.2 Gübre Uygulama
Sistemlerinin Karşılaştırılması
7.3 Enjeksiyon Güvenlik Sistemleri
7.4 Gübre Tank Hacminin Hesaplanması
7.5 Gübre Uygulama Hızının Hesaplanması
7.6 Sulama Suyundaki Besin Elementi
Düzeyinin Hesaplanması
BÖLÜM 8
FERTİGASYONDA TOPRAK ve
BİTKİNİN İZLENMESİ
8.1 Bitkinin İzlenmesi
8.1.1 Bitki Yaprak Su Potansiyeli
8.1.2 Yaprak Sıcaklığı
8.2 Toprağın İzlenmesi
8.2.1 Analiz için Toprakta
Örneklemenin Yapılması
8.2.2 Toprak Analizleri
8.2.3 Toprak Su İçeriğinin İzlenmesi
BÖLÜM 9
FERTİGASYON ve DAMLA SULAMA
SİSTEMLERİNDE ORTAYA ÇIKAN
SORUNLAR ve ÇÖZÜM YOLLARI
9.1 Tıkanma
9.2 Yıkama ve Filtreleme
9.3 Tıkanmayı Önlemek veya
Gidermek İçin Kullanılan Kimyasallar
9.3.1 Asit Uygulaması
9.3.2 Klor Uygulaması
9.4 Fertigasyonda Uyulması
Gereken Önemli Hususlar
BÖLÜM 10
TOPRAKSIZ KÜLTÜR ve FERTİGASYON
10.1 Topraksız Kültür
10.1.1 Topraksız Kültürde
Kullanılan Materyaller
10.1.2 Topraksız Kültürde Kullanılan
Bazı Materyallerin Özellikleri
10.2 Topraksız Kültür Uygulama ve Fertigasyon
10.2.1 Fertigasyon Uygulamaları
BÖLÜM 11
FERTİGASYONDA GÜBRE ve
DİĞER KİMYASALLARIN
UYGULAMA HESAPLARI
11.1 Örnek Gübre Uygulama Hesapları
11.2 Örnek Asit ve Klor Uygulama Hesapları
EKLER
EK-1 ÇEŞİTLİ BİTKİLERİN BESİN
ELEMENTLERİ TÜKETİM MİKTARI
EK-2 AMONYAKTAN ELDE EDİLEN AZOTLU
GÜBRELER ve FERTİGASYONDA
KULLANILABİLECEK ÇEŞİTLİ GÜBRELER
EK-3 SULAMA SUYU ELEKTRİKSEL
İLETKENLİĞİ ile ÇÖZELTİ
KONSANTRASYONU
ARASINDAKİ İLİŞKİLER
EK-4 BAZI KATYON/ANYON ve
MOLEKÜLLERİN EKİVALENT AĞIRLIKLARI
EK-5 BAZI ÖLÇÜ BİRİMLERİNİN DÖNÜŞÜMLERİ
EK-6 BAZI BESİN ELEMENTLERİNİN
DÖNÜŞÜM KATSAYILARI
EK-7 PERİYODİK CETVEL