Kanola (Kolza) Tarımı
YAYILIŞI
1.1. Kanolanın Sistematiği
2. KANOLA TARIMININ DÜNYADA VE
TÜRKİYE’DE EKONOMİK ÖNEMİ
2.1. Dünya’da Kanola ve Diğer
Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretimi
2.2. Türkiye’de Kanola ve Diğer
Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretimi
2.3. Türkiye’de Kanolanın Potansiyel
Olarak Yetiştirilebileceği Bölgeler
2.4. Türkiye’de Kanola Üretim Olanakları
3. KANOLANIN SANAYİDE KULLANIM ALANLARI
3.1. Kanola Yağı
3.1.2. Kanola Yağının
İnsan Sağlığı İçin Önemi
3.1.3. Kanola Yağ Asitlerinin Diğer
Bazı Yağlarla Karşılaştırılması
3.1.4. Kanola Yağının Besin Değeri
3.1.5. Doymuş Yağlar
3.1.6. Doymamış Yağlar
3.1.7. Türkiye’nin Bitkisel Yağ Üretimi
3.1.8. Türkiye Bitkisel Yağ Tüketimi
3.1.9. Türkiye’nin Bitkisel Yağ İthalatı
3.2. Kanola Küspesi
3.3. Biyodizel (Biyomotorin)
3.3.1. Biyodizelin Tarihi Gelişimi
3.3.2. Avrupa Birliği Bünyesinde
Biyodizel Üretim Durumu
3.3.3. Dünyada Biyodizel Teşvik ve
Destek Uygulamaları
3.3.4. Türkiye’de Biyodizel
Konusundaki Gelişmeler
3.3.5. Türkiye’de Biyodizel Konusundaki
Yasal Düzenlemeler
3.3.6. Biyodizelin Türkiye’de Üretim ve
Kullanım Potansiyeli
3.3.7. Biyodizel Üretiminde Kullanılabilecek
Yağ Kaynakları
3.3.8. Enerji Tarımı
3.3.9. Biyodizel için Bitkisel Yağ Kaynağı
Olarak Kanolanın Avantajları
3.3.10. Biyokütle Enerjisi
3.3.11. Biyodizelin Avantajları
3.3.12. Biyodizelin Dezavantajları
3.3.13. Biyodizel ve Üretim Yöntemleri
3.3.14. Transesterifikasyon Reaksiyonu İle
Biyodizel Üretimi
3.3.15. Biyodizel Üretiminde Yurt Dışında
Kullanılan Teknolojiler
3.3.16. Bitkisel Yağların Biyodizel Olarak
Kullanılabilmesinde Bazı Özellikler
3.3.17. Biyodizelin Kimyasal Özellikleri
3.3.18. Yağların İçerik Açısından
Biyodizele Uygunluğu
4. KANOLANIN BİTKİSEL
(MORFOLOJİK) ÖZELLİKLERİ VE GELİŞMESİ
4.1. Kanola Bitkisinin Morfolojisi
4.1.1. Kök
4.1.2. Sap
4.1.3. Yaprak
4.1.4. Dal
4.1.5. Çiçek
4.1.6. Harnup (kapsül, meyve)
4.1.7. Tohum
4.2. Kanolanın Gelişme Dönemleri
4.2.1. Vejetatif Gelişme Dönemi
4.2.2. Generatif Gelişme Dönemi
4.2.3. Harnup Oluşumu ve
Dane Doldurma Dönemi
4.3. Kanola Çiçekleri ve
Polinasyon (Tozlanma)
4.3.1. Bal Arıları ve Polinasyon
4.3.2. Kanolanın Arıcılık Açısından
Değerlendirilmesi
4.3.3. Kanolanın Çiçek yapısı ve
Bal Arıları ile Tozlanması
4.3.4. Kanola Çiçeklerinin Nektar Potansiyeli
4.3.5. Kanolada Polinasyon ve Verimlilik
5. EKOLOJİSİ VE TOPRAK İSTEKLERİ
5.1. İklim Faktörlerinin Kanola Tarımına Etkisi
5.1.1. Türkiye’de Kışlık Kanola Tarımını
Etkileyen Bazı İklim Faktörleri
5.1.2. Kanolanın Sıcaklık İsteği
5.1.3. Sıcaklık Stresi
5.1.4. Soğuk Stresi
5.1.5. Soğuk (Don) Zararının Tespiti
5.1.6. Dolu Zararı
5.2. Kanolanın Toprak İstekleri
5.2.1. Kanola Tarımında Sorunlu
Asit ve Alkali Topraklar
5.2.2. Toprağın Fiziksel ve
Kimyasal Yapısı
5.2.3. Toprakta Drenaj ve
Havalanma
5.2.4. Toprağın İşlenebilirliği
5.2.5. Toprağın Su Tutma Özelliği
5.2.6. Toprak Rengi
5.2.7. Kanola Ekilecek Toprakların
Verimlilik Unsurları
5.2.8. Kanola Tarımı Yapılacak
Toprakların Sınıflanması
6. KANOLA TARIMI
6.1. Toprak İşleme
6.1.1. Kanola Tarımında
Toprak İşlemenin Önemi
6.1.2. Toprak İşleme Aletleri
6.1.3. Kanola Tarımında Kullanılacak
Toprak İşleme Aletleri
6.1.4. Keseksiz Bastırılmış
Tohum Yatağı Hazırlığının Önemi
6.1.5. Kanola Tohum Yatağı Hazırlığında
Dikkat Edilecek Konular
6.2. Ekim Nöbeti (Münavebe)
6.2.1. Kanolanın Ekim Nöbeti İçersindeki
Üretim Olanakları
6.2.2. Kanalodan Sonra İkinci Ürün
Yetiştirme Olanakları
6.2.3. Kanolanın Kuru ve Sulu Şartlarda
Girebileceği Ekim Nöbeti Modelleri
6.2.4. Kanalonın Ekim Nöbetinde
Sağladığı Faydalar
6.2.5. Hastalık ve Zararlıların
Kontrolünü Sağlaması
6.2.6. Organik Maddeyi Artırması
6.2.7. Besin Maddelerinden
Faydalanmayı Düzenlemesi
6.2.8. Yabancıot Kontrolünü Sağlaması
6.2.9. Erozyonu Azaltması
6.2.10. Tarım İşletmesinin Daha Sistemli
Olması ve İşten Tasarruf Sağlaması
6.2.11. Kanolanın Buğday İle Ekim Nöbetine
Girmesinin Verime Olumlu Etkisi
6.3. Kanola Ekimi
6.3.1. Ekim Zamanı
6.3.2. Bölgelerimize Göre Kışlık
Kanola Ekim Zamanları
6.3.3. Bölgelerimize Göre Yazlık
Kanola Ekim Zamanları
6.3.4. Erken ve Geç Ekimin Sakıncaları
6.3.5. Tohumluk
6.3.6. Çeşit Seçimi
6.3.7. Türkiye’de Üretim İzinli
Kanola Çeşitleri
6.3.8. Dünyada Ekilen Tescilli
Kanola Çeşitleri
6.3.9. Ekim Yöntemi
6.3.10. Ekim Makinesi Ayarları
6.3.11. Ekim Derinliği
6.3.12. Birim Alandaki Bitki Sıklığı
6.3.13. Dekara Ekilecek Tohum Miktarı
6.3.14. Sıra Aralığı
6.4. Bakım
6.4.1. Kanola Tarımında Yabancıot
Mücadelesi
6.4.2. Kültürel Yabancıot Mücadelesi
6.4.3. Kimyasal Yolla Yabancıot Mücadelesi
6.4.4. Kanola İle Akraba Cruciferae
Familyadan Yabani Hardalın Kontrolü
6.4.5. Kanola Tarlasında Sorun Olan
Yulaf gibi Dar Yapraklı Otların Kontrolü
6.4.6. Kanola Tarımında Geniş Yapraklı
Pıtrak gibi Otların Kontrolü
6.4.7. Türkiye’de Kanola Tarımında
Problem Olan Yabancıotlar
6.4.8. Kanola İle Akraba Olan
Yabancıotlar (Cruciferae Familyası)
6.4.9. Yabani hardal (Sinapis arvensis L.) ve
Gönül Hardalı (Myagrum perfoliatum L.)
6.4.10. Yabani Turp
(Raphanus raphanistrum L.)
6.4.11. Yabani Tere (Cardaria draba L.)
6.4.12. Çoban Çantası
(Capsella bursa-patoris L. Medik.)
6.4.13. Kanola Tarımında Sorun Olan
Dar Yapraklı Yabancı Otlar
6.4.14. Yabani Yulaf (Avena fatua L.)
6.4.15. Karaçimen (Lolium temulentum L.)
6.4.16. Tarla ayrığı (Agropyron repens L.)
6.4.17. Köpek dişi ayrığı
(Cynedon dactylon L.)
6.4.18. Kır Bromu
(Bromus tectorum L. Beauv.)
6.4.19. Tilki kuyruğu (Alopecurus spp.)
6.4.20. Kanyaş
(Sorghum halepense L. P.)
6.4.21. Darıcan
(Echinochloa crus-galli (L.) P.B)
6.4.22. Kanola Tarımında Sorun Olan
Geniş Yapraklı Yabancı Otlar
6.4.23. Domuz Pıtrağı
(Xanthium pensylvanicum L.)
6.4.24. Köygöçüren(Cirsium spp.)
6.4.25. Köpek üzümü (Solanum spp.)
6.4.26. Sirken (Chenopodium album L.)
6.4.27. Horoz ibiği (Amaranthus spp.)
6.4.28. Papatya (Anthemis spp.)
6.4.29. Gökbaş (Centaurea cyanus L.)
6.4.30. Gelincik (Papaver rhoeas L.)
6.4.31. Tarla sarmaşığı
(Convolvulus arvensis L.)
6.4.32. Hakiki şahtere (Fumaria spp.)
6.4.33. Kokar ot (Bifora radians L.)
6.4.34. Topalak veya venüs otu
(Cyperus spp.)
6.4.35. Mürdümük (Lathyrus spp.)
6.4.36. Yabani fiğ (Vicia spp.)
6.4.37. Ebegümeci (Malva spp.)
6.4.38. Tarla Eşek Marulu
(Sonchus arvensis L.)
6.4.39. Kanola Tarımında Entegre Mücadele
(IPM) Teknikleri
6.4.40. Yabancı Otların Kanola Tarlasında
Neden Olduğu Sorunlar
6.4.41. Yabancı Otlara Bağlı Olarak
Kanolada Verim Kayıplarının Nedenleri
6.4.42. Yabancıotların Zararını
Arttıran Faktörler
6.4.43. Yabani Hardalın Kanola Verimi
Üzerine Etkisi
6.4.44. Kendi Gelen Buğday ve Arpanın
Kanola Verimi Üzerine Etkisi
6.4.45. Yabani Yulafın Kanola
Verimi Üzerine Etkisi
6.4.46. Kanolada Yabancıot
Kontrol Tedbirleri
6.4.47. Ekim Nöbetinin Yabancıot
Mücadelesinde Yeri
6.4.48. Ekimde Yüksek Bitki
Populasyonunun
Yabancı Ot Mücadelesine Etkisi
6.4.49. Ekim Tarihinin Yabancıot
Mücadelesine Etkisi
6.4.50. Ekim Derinliğinin Yabancıot
Mücadelesine Etkisi
6.4.51. Sıra Aralığının Yabancıot
Mücadelesine Etkisi
6.4.52. Sertifikalı Tohum Yabancıot
Mücadelesine Etkisi
6.4.53. Yeterli Gübrelemenin Yabancıot
Mücadelesine Etkisi
6.4.54. Zararlı ve Hastalıklardan
Korunmanın Yabancıot Mücadelesine
Etkisi
6.4.55. Yabancıotlarla Kimyasal
Mücadele Yolları
6.4.56. Kanolada ABD ve Kanada’da
Uygulanan Yabancıot Kontrol Sistemleri
6.4.57. Yabancı Ot Kontrol
Sistemlerinin Özellikleri
6.4.58. Clearfield Sistemi
6.4.59. Liberty Link Sistemi
6.4.60. Roundup Ready Sistemi
6.4.61. Geleneksel Sistem
6.4.62. Kanola Tarımında Yabancıotlarla
Mücadelede Uygun Sistemin Seçilmesi
6.4.63. Uygun Yabancı Ot İlaçlama Zamanı
6.4.64. Yabancı Ot İlacı Performanslarını
Etkileyen Faktörler
6.4.65. Kanolada Entegre Yabancıot
Kontrolünde Dikkat Edilecek Hususlar
6.5. Kanola Tarımında Gübreleme
6.5.1. Kanola Bitkisinde Dengeli Gübreleme
6.5.2. Kanola Verim Potansiyeli
6.5.3. Kanola Bitkisinde Beslenme
Bozukluklarının Nedenleri
6.5.4. Topraktaki Kimyasal Nedenler
6.5.5. Topraktaki Fiziksel Nedenler
6.5.6. Topraktaki Biyolojik Nedenler
6.5.7. İklim Faktörleri
6.5.8. Bitkinin Bünyesindeki
Antogonistik ve Sinerjetik Etkileşimler
6.5.9. Genetik Faktörler
6.5.10. Toprak faktörü
6.5.11. Hastalık ve Zararlılar ile
Besin Maddesi Noksanlıkları
Arasındaki İlişkiler
6.5.12. İlaç, Hormon Ve Gübrelerin
Hatalı Kullanımı
6.5.13. Kanola Tarımında Kullanılabilecek
Gübre Çeşitleri
6.5.14. Ahır Gübresi ve Besin
Maddesi İçeriği
6.5.15. Yeşil Gübreler
6.5.16. Kimyasal, Mineral,
Ticari Veya Suni Gübreler
6.5.17. Yaprak Gübreleri
6.5.18. Saf Madde Üzerinden Mineral Gübre
Miktarı Bulma Cetvelleri
6.5.19. Toprak Verimliliği ve
Kanola Besin Maddeleri
6.5.20. Temel Besin Maddeleri
6.5.21. Zorunlu Besin Maddeleri
6.5.22. Genel Olarak Besin Maddelerinin
Bitki Tarafından Alınması
6.5.23. Toprak Özelliklerinin Bitki Besin
Maddeleri Alınmasına Etkileri
6.5.24. Toprak Analizi
6.5.25. Kanola Tarımında Toprak
Analizi Yaptırmanın Önemi
6.5.26. Tarlada Toprak Örnekleri
Alınmaması Gereken Yerler
6.5.27. Toprak Örneği Almak İçin
Gerekli Malzemeler
6.5.28. Tarladan Toprak
Örneği Alma Yöntemi
6.5.29. Etiketleme
6.5.30. Toprak Analiz Testlerinin Tutarlılığı
6.5.31. Bitki ve Doku Testi
6.5.32. Besin Maddeleri Noksanlığının
Teşhis Edilmesi
6.5.33. Kanola Tarımında Görülen Besin
Maddesi Noksanlıkları ve Gübreler
6.5.34. Azot (N) Noksanlığı Belirtileri ve
Azot İhtiva Eden Gübreler
6.5.35. Kanola Bitkisinde Azotun Rolü
6.5.36. Azotun Kanola Bitkisinin
Gelişimine Etkisi
6.5.37. Kanola Azot Noksanlık belirtileri
6.5.38. Kanolanın Azotlu Gübreye Tepkisi
6.5.39. Azotun Kanolada Kaliteye Etkisi
6.5.40. Kanola İçin Toprakta Azot Kaynakları
6.5.41. Kanolada Azotlu Gübre Kullanımı
6.5.42. Azotun Yaprak Gübre Uygulaması
ile Verilmesi
6.5.43. Azotlu Gübre Uygulama Zamanı
6.5.44. Kanola Tarımında Kullanılabilecek
Bazı Azotlu Gübreler ve Özellikleri
6.5.45. Fosfor (P2O5) Noksanlığı Belirtileri
ve Fosfor İhtiva Eden Gübreler
6.5.46. Fosforun Bitki Bünyesindeki Rolü
6.5.47. Kanolanın Fosfor Besin Maddesi
Alım Özellikleri
6.5.48. Fosfor Noksanlığı ve Kanola gelişimi
6.5.49. Kanolada Fosfor Gübrelemesi ve
Fosforlu Gübrelerin Özellikleri
6.5.50. Kanolada Fosforlu Gübre
Vermenin Zamanlaması
6.5.51. Kanola Tarımında Fosforun
Toprağa Verilme Yöntemi
6.5.52. Potasyum (K) Noksanlığı
Belirtileri ve
Potasyum İhtiva Eden Gübreler
6.5.53. Potasyumun Bitki Bünyesindeki Rolü
6.5.54. Kanola Bitki Gelişimine Potasyumun
Etkisi ve Noksanlık Belirtileri
6.5.55. Kanolanın Potasyum Gübresine
Tepkisi ve Potasyumlu Gübreleme
6.5.56. Kanola Tarımında Kullanılan
Bazı Potasyumlu Gübreler ve Özellikleri
6.5.57. Kompoze Gübreler
6.5.58. Kükürt (S) Noksanlığı Belirtileri ve
Kükürtlü Gübreler
6.5.59. Kanola Bitkisinde Kükürdün Rolü
6.5.60. Kanolanın Kükürdü Kökleriyle
Almasındaki Özellikler
6.5.61. Kükürdün Kanolanın Gelişmesindeki
Etkileri ve Noksanlık Belirtileri
6.5.62. Kanola Veriminin Kükürt Gübresine
Tepkisi
6.5.63. Kükürt Gübrelemesinin
Kanola Kalitesine Etkisi
6.5.64. Kanolada Kükürt Gübrelemesi
6.5.65. Azot ve Kükürt Oranının
Gübrelemede Önemi
6.5.66. Kalsiyum (Ca) Noksanlığı
Belirtileri ve Kalsiyum İhtiva Eden
Gübreler
6.5.67. Kanola Tarımında Kullanılan Bazı
Kalsiyumlu Gübreler ve Özellikleri
6.5.68. Magnezyum (Mg) Noksanlığı
Belirtileri ve Magnezyumlu Gübreler
6.5.69. Kanolada Mikroelement
Noksanlıkları ve Yaprak Gübreleri
6.5.70. Kanola Yaprak Gübre Dozları,
Uygulanama Zamanı ve Yöntemi
6.5.71. Bor (B) Noksanlığı Belirtileri ve
Bor İhtiva Eden Gübreler
6.5.72. Kanola Bitkisinde
Bor noksanlık Belirtileri
6.5.73. Tarımda Kullanılacak Borlu Gübreler
6.5.74. Bakır (Cu) Noksanlığı Belirtileri ve
Bakır İhtiva Eden Gübreler
6.5.75. Demir (Fe) Noksanlığı Belirtileri ve
Demir İçeren Gübreler
6.5.76. Demir Noksanlığına
Neden Olan Faktörler
6.5.77. Mangan (Mn) Noksanlığı Belirtileri ve
Manganlı Gübreler
6.5.78. Molibden (Mo) Noksanlığı
Belirtileri ve
Molibden İhtiva Eden Gübreler
6.5.79. Çinko (Zn) Noksanlığı Belirtileri ve
Çinkolu Gübreler
6.5.80. Diğer Mikro elementler
6.6. Suyun ve Sulamanın Kanola Tarımında Rolü
6.6.1. Kuraklık Stresi ve Kanola
6.6.2. Çimlenme ve Çıkışta Suyun Önemi
6.6.3. Kanola Tarımında Sulama
6.6.4. Kanola Tarımında
Yağmurlama Sulama Yöntemi
6.6.5. Yağmurlama Sulama Yönteminde
Bilinmesi Gereken Hususlar
6.6.6. Otomatik Hareketli (Tamburlu)
Sulama Makinesi İle Sulama Yöntemi
6.6.7. Kanola Tarımında Kritik
Sulama Zamanları
6.6.8. Sonbaharda Çıkış Suyu
6.6.9. İlkbahar Sulaması
6.7. Kanola Hasadı
6.7.1. Biçerdöver İle Doğrudan Hasat
6.7.2.Önce Rutubetli Biçme (Swathing)
ve Sonra Biçerdöverle Hasat
6.8. Kanolanın Depolaması
6.8.1. Kanolanın Depolaması
Üzerine Etki Eden Faktörler
6.8.2. Depolamada Tohumun Olgun Olması
6.8.3. Tohum Nemi ve Sıcaklık
6.8.4. Kanola Ürününün Rutubet İçeriği
6.8.5. Depo İçi Sıcaklığı
6.8.6. Depodaki Havalanma Durumu
6.8.7. Depoya Konulan Kanola Ürününde
Yeşil Ve Kırık Dane Miktarı
6.8.8. Depolama Süresi
6.8.9. Ürün İçersindeki Mikroorganizma
Faaliyetleri
6.8.10. Kanola Tohumluklarının
Depolama Koşulları
6.8.11. Ambar Sıcaklığının
Depolama Üzerine Etkileri
6.8.12. Küflenme ve Böceklenme
6.8.13. Elek Altı Materyaller (Docage)
6.8.14. Kanola Çeşidi
6.8.15. Depolanan Kanola Ürününün Bakımı
6.8.16. Depoya Konulacak Kanola Ürününün
Şartlandırılması
6.8.17. Deponun Havalandırılması
6.8.18. Kanolanın Havalandırılması ve
Havalandırma Sisteminin İşletimi
6.8.19. Doğal veya Isıtmasız
Hava İle Kurutma
6.8.20. Isıtılmış Hava İle Kurutma
6.8.21. Kurutma sıcaklığı
6.8.22. Tohum Depolarının Yapımında
Dikkat Edilecek Hususlar
6.8.23. Depo Bakımı ve Kullanımında
Dikkat Edilecek Hususlar
7. KANOLA HASTALIK VE ZARARLILARI
7.1. Kanola Hastalıkları
7.1.1. Kanola Fide Hastalıkları ve
Kompleks Kök Çürüklüğü
7.1.2. Fide Dönemi Kompleks Kök
Çürüklüğü Hastalığı
7.1.3. Kanola Gelişme Dönemi Kompleks
Kök Çürüklüğü Hastalığı
7.1.4. Blackleg
(Phoma/Siyah Bacak/Karabacak) Hastalığı
7.1.5. Sclerotinia Sap Çürüklüğü (Yumuşak,
Beyaz Çürüklük)
7.1.6. Kanola Rastığı veya Alternaria
Siyah Nokta Lekesi (Gri Yaprak lekesi)
7.1.7. Beyaz Yaprak Lekesi ve Gri Sap
(Pseudocercosporella capsellae)
7.1.8. Aster sarılığı (Aster Yellows)
7.1.9. Lahana Kök Ucu Mantarı
(Plasmodiophora brassicae)/Clubroot
7.1.10. Mildiyö (Peronospora parasitica)/
Downey mildew
7.1.11. Fusaryum (Fusarium sp). Solgunluğu
7.1.12. Beyaz Pas (Albugo candida)
7.1.13. Kanola Tarımında Hastalıklarla
Mücadele Stratejileri
7.1.14. Kanola Hastalıklarında Avrupa’da
Kullanılan Başlıca Fungusitler
7.1.15. Virus Hastalıkları
7.1.16. Nematodlar
7.2. Kanola Zararlıları
7.2.1. Tarlada Kanola Zararlı Kontrolü
7.2.2. Lahana Kokulu Böceği
(Eurydema ornatum L.)
7.2.3. Yonca Tırtılı/Alfaalfa Looper
(Autographa californica Speyer)
7.2.4. Yaprak Bitleri/Afidler
(Brevicoryne brassicae L.)
7.2.5. Çayır Tırtılı/ Beet Webworm
(Loxostege Sticticalis L.)
7.2.6. Bertha Armyworm
(Mamestra configurata WLK.)
7.2.7. Cabbage Seedpod Weevil
(Ceutorhynchus Obstrictus Marsham
7.2.8. Lahana Kelebeği (Pieris brassicae (L.)
7.2.9. Lahana Yaprak Güvesi
(Plutella xylostella L.)
7.2.10. Toprak Pireleri (Phyllotreta spp. )
7.2.11. Lygus Böceği (Lygus spp.)
7.2.12. Lahana Sineği (Delia radicum)
7.1.13. Lahana Gal Böceği
(Ceutorrhynchuc pleurostrgma L.)
7.2.14. Kanola Tarımında Zararlılarla
Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar
7.2.15. Kanola Bitkilerinde
Bulunan Faydalı Böcekler
8. KANOLA GENETİĞİ VE ISLAHI
8.1. Kanolanın Genetik Yapısı
8.2. Kanola Islah Metotları
8.2.1. Islah Amaçları
8.2.2. Kanolada Melez ve Sentetik Çeşitler
8.2.3. Kombinasyon Kabiliyeti
8.2.4. Kanola Saf Hat Geliştirme Aşamaları
8.3. Kanola Hibrit Islahı
8.3.1. Kanola A (CMS) ve B (maintainer)
Hattı Geliştirme
8.3.2. Kanola Restorer (R) Hattı Geliştirme
8.3.3. Kanolada CMS Sistemi
ve Hibrit Üretimi
8.3.4. PGS Sistemi (Plant Genetic Systems)
8.3.5. Sentetik Çeşit Geliştirme
8.3.6. Seleksiyon Islahı
8.3.7. İntrodüksiyon
8.3.8. Seleksiyon
8.3.9. Saf Hat Seleksiyonu
8.3.10. Toptan Seleksiyon
8.3.11. Melezleme
8.3.12. Ebeveyn Seçimi ve Melezleme
8.3.13. Bulk Metodu
8.3.14. Modifiye Bulk Metodu
8.3.15. Pedigri Metodu
8.3.16. Tek Tohum Seleksiyonu
8.3.17. Tekrarlamalı Seleksiyon
8.3.18. Geri Melezleme
8.3.19. Mutasyon Islahı
8.4. Yazlık Kanola Islahı
8.5. Kanola Islahında
Biyoteknolojinin Kullanılması
8.5.1. Anter Kültürü
8.5.2. Embriyo kültürü
8.5.3. Embriyo Kültürünün Uygulanması
8.5.4. Kallus Kültürü
8.5.4. Protoplast Kültürü
8.5.6. Genetik Mühendisliği
(Rekombinant DNA Teknikleri)
8.6. Türkiye’de Yapılan Bazı
Kanola Araştırma Özetleri
9. KANOLA TOHUMLUK TESCİLİ VE ÜRETİMİ
9.1. Kanola Çeşitlerinin Tescil ve Sertifikasyonu
9.2. Hibrit Kanola Tohumluk Üretim Teknikleri
10. EKONOMİK YÖNDEN KANOLANIN
KIŞLIK ÜRÜNLERLE KIYASLANMASI
11. KANOLA TOHUMLARININ YAĞA İŞLENMESİ
12. KAYNAKLAR